Vrouw neemt antibiotica in

Samen tegen antibioticaresistentie

Advies
Medicijnen
Antibiotica Antibioticaresistentie Gezondheidstips Infectiepreventie
Gepubliceerd op 18 november 2024

Samen tegen antibioticaresistentie

Vandaag is het Europese Antibioticadag. Deze dag is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het juiste gebruik van antibiotica en de gevaren van antibioticaresistentie. Als apotheek informeren we je waarom het zo cruciaal is om bewust met antibiotica om te gaan en wat jij kunt doen om resistentie tegen te gaan.

Vrouw neemt antibiotica in

Waarom een antibioticadag?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden of hun groei remmen. Ze worden vaak voorgeschreven bij infecties veroorzaakt door bacteriën, zoals blaasontsteking of longontsteking. Toch zijn antibiotica niet altijd de oplossing. Veel infecties, zoals griep en verkoudheid, worden namelijk veroorzaakt door virussen. Hiertegen helpen antibiotica niet.

Het probleem is dat antibioticaresistentie steeds vaker voorkomt. Resistentie betekent dat bacteriën ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Dit kan gebeuren wanneer antibiotica onnodig of verkeerd worden gebruikt. Resistente bacteriën kunnen ernstige infecties veroorzaken die moeilijk te behandelen zijn, omdat de gebruikelijke antibiotica niet meer werken. Door de toenemende resistentie is het risico op gevaarlijke infecties groter, en sommige infecties zijn zelfs levensbedreigend.

Wat is het doel van antibioticadag?

Het doel van de Europese Antibioticadag is om mensen te informeren over de gevaren van resistentie en hen bewust te maken van het juiste gebruik van antibiotica. Door heel Europa wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het juiste gebruik van antibiotica en de manieren waarop we resistentie kunnen voorkomen. Een paar tips:

  1. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is en alleen op doktersrecept
    Antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties. Voor virale infecties, zoals een verkoudheid of griep, helpen ze niet. Neem antibiotica dus alleen als je arts ze heeft voorgeschreven.
  2. Volg de instructies zorgvuldig op
    Het is belangrijk om de kuur af te maken, zelfs als je je al beter voelt. Dit voorkomt dat bacteriën overleven en resistent worden. Sla ook geen doses over en neem het medicijn precies zoals de arts het heeft voorgeschreven.
  3. Deel geen antibiotica met anderen
    Het kan verleidelijk zijn om overgebleven antibiotica te delen met familie of vrienden die zich niet goed voelen. Toch kan dit gevaarlijk zijn. Een arts moet eerst beoordelen of antibiotica nodig zijn en zo ja, welk type het meest geschikt is.
  4. Bewaar geen restjes antibiotica
    Heb je toch nog een paar pillen over? Breng deze dan terug naar de apotheek, waar we ze veilig kunnen verwerken. Het bewaren en later zelf gebruiken van antibiotica kan namelijk leiden tot verkeerd gebruik en draagt bij aan resistentie.

Door samen bewuster om te gaan met antibiotica, kunnen we antibioticaresistentie terugdringen en zorgen we ervoor dat deze medicijnen in de toekomst blijven werken voor ons en onze kinderen.

Vragen over antibiotica of wil je meer weten over antibioticaresistentie? We helpen graag.

Gerelateerde artikelen