Het falende medicijnbeleid in Nederland; groot tekort aan kinderantibiotica
'Minister vraagt aandacht voor tekort aan kinderantibiotica’, schreven de Nederlandse kranten een week geleden. Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) riep kortgeleden producenten van antibiotica op zich te melden. Waarom? Er is een groot tekort aan kinderantibiotica en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten. Mogelijk heb je het als ouder aan den lijve ondervonden. En in de apotheek kunnen we er zeker over meepraten!
Niet leverbaar
En niet alleen het Parool schreef erover. Amoxicilline in drankvorm is op dit moment niet leverbaar. En wat het probleem hier is? In tegenstelling tot andere geneesmiddelen is het lastig om voor antibiotica een alternatief te vinden. In de apotheek doen er alles aan om een goed alternatief voor jouw kind te vinden in overleg met jouw arts.
Is er dan echt geen ander middel te bedenken?
Die vraag horen we vaak. In het geval van kinderantibiotica, is het alternatief een middel dat geen eerste of tweede keuze is, meer bijwerkingen geeft en een andere dosering heeft. Als zorgverleners zijn we uiterst voorzichtig en willen zeker niet ‘overbehandelen’. Dus dat is een ingewikkelde.
Kinderen pillen laten slikken?
De oplossing kan zijn om met oplostabletten te proberen de juiste dosis te geven. Maar voor kinderen rekenen we in de apotheek met milligrammen en millimeters. En echt vanuit een tablet een oplosmiddel maken, is niet wenselijk.
Wie dit probleem gaat oplossen?
Het ministerie, de NZa en zorgverzekeraars moeten zorgen dat iedere Nederlander toegang heeft tot goede zorg. Verzekeraars hebben hierin een regierol en zijn naast beschikbaarheid van zorg ook verantwoordelijk om kosten zoveel mogelijk te beperken daar waar het kan Op het dossier geneesmiddelen kopen zij de merkloze geneesmiddelen voor het grootste deel zelf in en alleen de goedkoopste medicijnen komen in principe voor vergoeding in aanmerking. Dat is ook het geval bij antibiotica. Daardoor krijgen andere aanbieders die iets duurder zijn bij de verzekeraar de status ‘wordt niet vergoed’. Fabrikanten verlagen vervolgens de productievolumes of trekken het medicijn geheel terug van de markt. Logisch want de patiënt krijgt deze medicijnen immers niet vergoedt. Zodra de ‘goedkoopste’ fabrikant zelf een leveringsprobleem heeft kunnen de andere leveranciers dan dus niet meer aan de vraag voldoen. Dit is een van de oorzaken van het ontstaan van geneesmiddeltekorten.
Apothekers hebben al plannen gepresenteerd die het probleem voor een belangrijk deel oplossen. Tot op heden zijn deze nog niet omarmd.
Het medicijnbeleid in Nederland leidt tot dit soort zeer onwenselijke bijwerkingen als het gaat om de leverbaarheid van medicijnen. Wij hopen dat de beleidsmaker en zorgverzekeraars nu snel in actie komen!