Nierfunctie
Verminderde nierfunctie? Vertel het ons. Gezonde nieren zijn van levensbelang. Een nierziekte beperkt het leven enorm. In de apotheek weten we veel over de medicijnen bij nierproblemen. Heb je een verminderde nierfunctie, informeer ons dan. Zo kunnen wij maximaal waken over jouw medicatieveiligheid.
Veiligheid
Onze nieren verwijderen afvalstoffen in ons lichaam. Ook afvalstoffen van medicijnen. Ze houden ons lichaam gezond. De apotheek helpt de medicatie op de juiste manier af te stemmen op je nierfunctie. De artsen waar wij mee samen werken en je apotheek wisselen (indien je hiervoor toestemming geeft) nierfunctiewaarden uit. Hierdoor kan je apotheker bepalen of het nodig is om je medicijnen aan te passen. Hij overlegt dan met je huisarts of specialist over een andere dosis. Of over vervanging door een ander medicijn met dezelfde werking. Heb je een verminderde nierfunctie en twijfel je of de apotheek hiervan op de hoogte is? Bel ons dan.
Als je nieren minder goed werken, gaat het afvoeren van afvalstoffen langzamer. Medicijnen blijven dan langer in je bloed. De hoeveelheid medicijnen in het lichaam wordt hoger dan de bedoeling is. Daardoor loop je meer risico op bijwerkingen. Ook kan de nierschade verergeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en diabetesmedicijnen. Belangrijk dus dat je ons op de hoogte houdt!
Oorzaken nierschade
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Hoge bloeddruk: hoge bloeddruk is een belangrijke veroorzaker van nierschade. Maar je kunt ook hoge bloeddruk krijgen door beschadigde nieren.
- Diabetes mellitus: het is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op ernstige nierschade.
- Medicijngebruik: medicijnen doen hun werk alleen goed en veilig als je nieren goed werken. Werken je nieren niet goed meer? Raadpleeg je apotheker voor veilig medicijngebruik en vermijd onnodige risico's.
- Nierziekten: nierschade kan ontstaan door nierziekten. Maar ook aandoeningen elders in je lichaam kunnen nierschade veroorzaken.
- Leefstijl: de manier waarop je leeft, kan gevolgen hebben voor je nieren. Leef je gezond? Dan is de kans op nierschade klein. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op nierschade.
Wat je kunt doen:
- Is je nierfunctie pas gemeten? Geef de uitslag door aan je apotheek. Met deze gegevens controleert je apotheker of je nieuwe of huidige medicijnen veilig kunt gebruiken.
- Moet je naar het ziekenhuis? Vraag je apotheker om een gratis overzicht van je medicijnen. Als je nierfunctie bekend is, staat deze ook op dit overzicht. Dit voorkomt onduidelijkheden en fouten.
- Haal je medicijnen altijd bij dezelfde apotheek. Zo houdt je apotheek een goed overzicht van de medicijnen die je gebruikt.
- Koop medicijnen zonder recept ook bij de apotheek. De apotheker controleert dan meteen of je ze veilig kunt gebruiken.
- Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren), kunnen namelijk onveilig zijn als je nieren niet goed werken.
- Koop je ze toch bij de drogist? De drogist heeft geen overzicht van andere medicijnen die je misschien gebruikt en mist dus belangrijke informatie om goed te kunnen controleren of je de medicijnen zonder recept veilig kunt gebruiken.
Herken je deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts.
Bronnen en links
Lees ook