Spoel je medicijnen niet weg; lever ze in!
Dat medicijnresten in water schadelijk kunnen zijn voor dieren die er leven, dat is bekend. Maar medicijnresten kunnen daarnaast voor problemen zorgen bij het ‘maken’ van schoon drinkwater. Het RIVM heeft onlangs voor vijf vrij verkrijgbare pijnstillers bepaald hoeveel van de werkzame stof via het riool in het oppervlaktewater terechtkomt.
Risico
Het RIVM stelt vast dat diclofenac, ibuprofen en naproxen een risico vormen voor het watermilieu. De voorgestelde Europese norm voor diclofenac wordt zelfs op de helft van de onderzochte plaatsen overschreden. Dat kan schadelijk zijn. Vooral van diclofenac komt er teveel in het oppervlaktewater terecht. Dit komt omdat deze pijnstiller (ook) vaak als gel op de huid wordt gesmeerd. Het grootste deel daarvan spoelt weg via douchen of het wassen van kleding. Ook ibuprofen en naproxen vormen een risico voor het oppervlaktewater. Paracetamol en aspirine belasten het water minder. Maar ook andere medicijnen veroorzaken vervuiling van ons water.
Minder medicijnresten in het oppervlaktewater
De waterkwaliteit staat in Nederland onder druk. Tegelijk gebruiken we steeds meer medicijnen. De rioolwaterzuivering kan medicijnresten niet goed uit het water halen. Dit levert risico's op voor het watermilieu en maakt de bereiding van drinkwater moeilijker. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen.
Oproep!
Lever niet-gebruikte medicijnen daarom altijd in bij de apotheek! En dat geldt niet alleen voor pijnstillers. Algemene oproep: kies bewust, gebruik gepast en lever in bij de apotheek!