Klaar voor een heerlijke autovakantie? Denk hieraan!
Wordt het de de Autobahn A5 deze zomer, de route du Soleil, of de Autostrada del Sole? Welke het ook wordt, houd er rekening mee dat rijden met medicijnen soms risico’s met zich mee kan brengen. Sommige medicijnen beïnvloeden je rijvaardigheid, waardoor je minder goed reageert of slaperig wordt. Enkele tips om veilig de weg op te gaan.
Lees de bijsluiter goed!
Belangrijk. De bijsluiter van je medicijn bevat belangrijke informatie over de mogelijke bijwerkingen. Let vooral op waarschuwingen over slaperigheid of verminderd reactievermogen.
Overleg met ons
Twijfel je of je met jouw medicatie veilig kunt rijden? Vraag ons dan altijd advies. We kunnen je precies vertellen welke invloed jouw medicijn heeft op je rijvaardigheid en wat je het beste kunt doen.
Check rijveiligmetmedicijnen.nl
Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl kun je eenvoudig opzoeken of jouw medicijn invloed heeft op je rijvaardigheid. Je kunt zoeken op medicijngroep of op alfabetische volgorde. Dit geeft je snel duidelijkheid over jouw situatie.
Pas je rijtijden aan
Als je medicijnen gebruikt die je slaperig maken, plan dan je ritten buiten de tijden dat de werking het sterkst is. Voor sommige medicijnen geldt bijvoorbeeld dat je een aantal uren na inname niet mag rijden. Dit kun je terugvinden in de bijsluiter of vraag het ons.
Gebruik vervangende vervoersmiddelen
Als je medicatie tijdelijk je rijvaardigheid beïnvloedt, overweeg dan alternatieven zoals het openbaar vervoer, een taxi of vraag iemand anders om te rijden. Zo voorkom je gevaarlijke situaties op de weg.
Houd je aan de wetgeving
Het is belangrijk om te weten dat er wettelijke regels zijn rondom het gebruik van medicijnen en deelname aan het verkeer. Het overtreden van deze regels kan juridische consequenties hebben. Meer informatie hierover kun je vinden op rijveiligmetmedicijnen.nl.
Met welke medicijnen moet je extra opletten in het verkeer of is het verboden te rijden?
Bepaalde medicijnen vragen om extra voorzichtigheid in het verkeer. Check hier of je met jouw medicijn mag rijden. Hier zijn enkele van de belangrijkste groepen:
- slaap- en kalmeringsmiddelen: deze kunnen je reactietijd vertragen en je concentratie verminderen. Voorbeelden zijn diazepam en oxazepam.
- sterke pijnstillers: opiaten zoals morfine en oxycodon kunnen slaperigheid en duizeligheid veroorzaken.
- anti-allergiemiddelen: sommige antihistaminica, zoals cetirizine en loratadine, kunnen je suf maken.
- antidepressiva en antipsychotica: deze medicijnen kunnen je alertheid en reactievermogen beïnvloeden.
- middelen tegen epilepsie: deze kunnen je rijvaardigheid negatief beïnvloeden, vooral in het begin van de behandeling of bij dosisveranderingen.
Met deze tips kun je veilig de weg op, ook als je medicijnen gebruikt. Veiligheid voor alles! En…fijne vakantie!