Geneesmiddelentekorten en de oorzaken
“Zelfs geen amoxicilline voor mijn kind op voorraad. Hoe bestaat het”, klinkt het op dit moment in de apotheek. Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was in 2023 groter dan ooit. In de eerste week van deze maand waren er 1053 verschillende medicijnen niet leverbaar. Uit onderzoek blijkt dat 5 miljoen van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland de gevolgen hiervan hebben ervaren. Het tekort heeft grote impact en apothekers vinden het inmiddels onacceptabel dat deze situatie voortduurt.
Wanneer spreken we over medicijntekort?
Er is sprake van een medicijntekort als een bepaald medicijn in Nederland niet beschikbaar is en het medicijn naar verwachting langer dan 14 dagen niet verkrijgbaar is.
Wat zijn de oorzaken hiervan?
De komende maanden lichten we de oorzaken verder toe. Grofweg zijn dit de problemen waar we in Nederland tegenaan lopen:
• De fabrikant wil het medicijn niet meer maken omdat de fabrikant hieraan in Nederland te weinig verdient door de lage geneesmiddelprijzen in ons land. Nederland behoort tot de top drie landen met de laagste geneesmiddelprijzen Europa.
• De fabrikant kan niet genoeg medicijnen maken omdat er een tekort is aan grondstoffen in China en India.
• Het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Hierdoor worden alleen de goedkoopste medicijnen vergoed, terwijl andere, vaak maar een klein beetje duurdere medicijnen, de status 'wordt niet vergoed' krijgen.
Hoop?
Er zijn een paar eerste afspraken gemaakt tussen zorgverzekeraars en medicijnleveranciers om samen op te trekken in de strijd tegen de tekorten. In ieder geval komen er ‘wat’ aanpassingen in het voorkeursbeleid van verzekeraars. De vraag is of dit de problemen op korte termijn zal oplossen. Apothekers hebben zelf ook plannen gepresenteerd die het probleem voor een belangrijk deel kunnen oplossen. Tot op heden zijn deze echter nog niet omarmd.
Op 8 februari zijn deze Kamervragen beantwoord.
We houden je op de hoogte!
Bekijk ook dit artikel op onze website en het filmpje van de KNMP.