Hoest
Bij hoesten denk je tegenwoordig misschien meteen aan corona, maar hoesten is eigenlijk van alle tijden. Iedereen heeft er wel eens last van. Hoesten is een natuurlijke reflex van je lichaam om vreemde deeltjes, zoals stof of slijm, uit de luchtwegen te verwijderen. Toch kan het heel vervelend zijn. Lees hieronder meer over de verschillende soorten hoest, de oorzaken ervan en wat je ertegen kunt doen. Ook gaan we in op de medicijnen die je kunnen helpen en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan.
Soorten hoest
Er zijn twee soorten hoest die vaak voorkomen: slijmhoest en kriebelhoest. Het is belangrijk om te weten welk type hoest je hebt, want de behandeling is anders.
- Slijmhoest: Bij deze vorm van hoest komt er slijm mee uit je luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verkoudheid of longontsteking. Het hoesten helpt je lichaam om het slijm kwijt te raken.
- Kriebelhoest: Dit wordt ook wel een droge of prikkelhoest genoemd. Je hoest hierbij bijna geen slijm op, en het wordt vaak veroorzaakt door een virus. Kriebelhoest is vaak hardnekkig en kan vooral 's nachts vervelend zijn, omdat het je slaap verstoort.
Oorzaken van hoesten
Hoesten kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Meestal komt het door een infectie, zoals een virus of bacterie. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld:
- Astma
- Roken of blootstelling aan rook
- Een bijwerking van medicijnen, zoals ACE-remmers (bijvoorbeeld captopril of enalapril)
- Allergieën zoals huisstofmijt of pollen
- Inademing van irriterende stoffen, zoals chemicaliën of rook
Als je hoest langer dan drie weken aanhoudt, bloed ophoest of het hoesten gepaard gaat met piepende ademhaling, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.
Wat kun je zelf doen?
Gelukkig kun je vaak zelf iets doen om je hoestklachten te verlichten. Hier zijn enkele tips:
- Blijf voldoende drinken: Vooral warme dranken zoals thee met honing kunnen je keel verzachten. Drink ook extra water om je slijm dunner te maken, zodat het makkelijker op te hoesten is.
- Zorg voor schone lucht: Vermijd roken of het inademen van rook en andere irriterende stoffen. Ventileer je huis goed om frisse lucht binnen te laten.
- Gebruik een keelsnoepje of honing: Een simpel dropje of een lepel honing kan helpen om je keel te verzachten. Dit kan vooral helpen bij kriebelhoest.
- Stomen: Als je last hebt van slijmhoest, kan stomen met heet water helpen om het slijm los te maken. Voeg eventueel wat kamille of menthol toe voor extra verlichting.
Medicijnen bij hoest
Hoestverzachtende middelen
Hoestverzachtende middelen helpen om je keel te verzachten, waardoor het hoesten minder pijnlijk wordt. Ze werken ongeveer net zo goed als een lepel honing of een dropje om je keel te kalmeren. Voorbeelden van deze middelen zijn althaeasiroop en tijmsiroop.
Hoestprikkeldempende middelen
Hoestprikkeldempende middelen zorgen ervoor dat je minder de neiging hebt om te hoesten. Ze verhogen namelijk de drempel in je zenuwstelsel, waardoor je minder snel last hebt van een kriebelhoest. Deze middelen worden vaak gebruikt als je keel of longen geïrriteerd zijn. Voorbeelden hiervan zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Middelen bij slijmhoest
Sommige middelen stimuleren de aanmaak van slijm, zodat je het slijm makkelijker kunt ophoesten. Dranken met anijs, salmiak of zoethout kunnen hierbij helpen. Andere middelen maken het taaie slijm in je luchtwegen dunner, zodat het makkelijker op te hoesten is. Voorbeelden hiervan zijn acetylcysteïne, broomhexine en carbocysteïne.
Behandeling van slijmhoest is meestal niet nodig, omdat het hoesten zelf al helpt om het slijm te verwijderen. Middelen bij een hoest met slijm versnellen dit proces meestal nauwelijks.
Antihistaminica
Antihistaminica zijn medicijnen tegen allergieën. Ze helpen niet direct tegen hoesten, maar kunnen je wel slaperig maken, waardoor je minder last hebt van hoesten tijdens het slapen. Je mag deze middelen niet gebruiken als je een hoest hebt waarbij je slijm ophoest. Voorbeelden zijn promethazine en oxomemazine.
Kamille
Als je slijm ophoest, kun je stomen met heet water om dit makkelijker te maken. Je kunt aan het water eventueel kamille toevoegen.
Levomenthol
Ook door te stomen met heet water waaraan levomenthol is toegevoegd, kun je het ophoesten van slijm makkelijker maken.
Let op bij diabetes
Als je diabetes hebt, moet je extra opletten bij het gebruik van hoestmiddelen. Veel hoestdranken bevatten suiker, wat invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel. In de apotheek kun je suikervrije hoestmiddelen krijgen. Vraag ons advies als je twijfelt.
Wanneer naar de huisarts?
Hoewel hoesten meestal vanzelf overgaat, zijn er situaties waarin je beter je huisarts kunt raadplegen:
- Als je bloed ophoest of roestbruin slijm.
- Bij kortademigheid of een piepende ademhaling.
- Als je hoest langer dan drie weken aanhoudt.
Bronnen en links
Gerelateerde artikelen
Lees ook