Antibiotica
Antibiotica helpen infecties te genezen die veroorzaakt worden door bacteriën. Antibiotica werken dus niet tegen virussen zoals griep. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Een antibioticumkuur moet altijd afgemaakt worden, anders kunnen ziekmakende bacteriën in het lichaam achterblijven. Een paar weetjes over antibiotica en de apotheek.
Tien bekende soorten antibiotica
-
Doxycycline
Naast het doden van bacteriën bestrijdt doxycycline ook malaria. Doxycycline werkt bij onder andere luchtweginfecties, verschillende SOA’s, huidinfecties en infecties aan het maag-darmkanaal. Een kuur duurt meestal één week maar soms ook tot drie weken.
-
Ciprofloxacine
Ciprofloxacine wordt vaak voorgeschreven bij onder andere blaasontsteking, oorontsteking en infecties aan de nieren of prostaat. Ciprofloxacine valt onder de chinolonen antibiotica. Die zorgen ervoor dat de bacteriën geen DNA meer aanmaken, waardoor ze doodgaan.
-
Nitrofurantoïne
Nitrofurantoïne remt de aanmaak van het DNA in een bacterie. Daarom werkt het bacteriedodend. Dit antibioticum werkt specifiek tegen blaasontstekingen of het voorkomen daarvan.
-
Penicilline
Penicilline maakt de wand van de bacterie kapot, waardoor de bacterie doodgaat. Penicilline werkt onder andere tegen long-, keel- en oorontstekingen. Het werkt meestal binnen enkele uren, maar ook hier is het belangrijk om de hele kuur af te maken.
-
Azitromycine
Azitromycine remt de groei van bacteriën. Het bestrijdt bijvoorbeeld luchtweginfecties, sommige SOA’s en huidaandoeningen.
-
Clindamycine
De arts kiest soms voor clindamycine bij luchtweginfecties, huidinfecties en bacteriële vaginose.
-
Fusidinezuur
Fusidinezuur grijpt aan op hetzelfde mechanisme van de bacterie, namelijk het remmen van de groei. Dit antibioticum is vooral effectief bij infecties door de zogenoemde stafylokok-bacterie.
-
Trimethoprim
Trimethoprim blokkeert de aanmaak van foliumzuur door de bacterie. Bacteriën hebben foliumzuur nodig om te blijven leven. Zij nemen dat niet zoals mensen op uit externe bronnen. Daarom doodt trimethoprim de bacteriën. Het werkt tegen blaasontsteking en sommige luchtweginfecties.
-
Cotrimoxazol
Cotrimoxazol is een medicijn waarin twee antibiotica (trimethoprim en sulfamethoxazol) gecombineerd zijn. De arts schrijft dit antibioticum alleen voor wanneer slechts een van de twee antibiotica niet voldoende werkt.
-
Claritromycine
Claritromycine werkt tegen onder andere luchtweginfecties en huidinfecties. Het remt de groei van de bacterie waardoor deze ernstig verzwakt. Het is een breedspectrum antibioticum en kent daarom relatief veel bijwerkingen.
Wat doen we in de apotheek voor je als je een antibioticum krijgt voorgeschreven?
- We adviseren over het gebruik.
- We controleren of je het antibioticum veilig kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Of misschien ben je zwanger of geef je borstvoeding.
- We kijken heel zorgvuldig naar de dosering. Als je een verminderde nierfunctie hebt, moeten we mogelijk de dosering aanpassen. Bij kinderen controleren we de dosering op basis van het gewicht en de leeftijd van het kind.
Bijwerkingen
Antibiotica leiden soms tot bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
- Diarree. Let op: dunne ontlasting is niet altijd een bijwerking van de antibiotica. Het kan ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor het antibioticum is voorgeschreven.
- Overgevoeligheid of een allergische reactie. De verschijnselen hiervan zijn: benauwdheid, koorts of flauwvallen. Rode vlekjes op de huid kunnen tekenen van een allergie zijn, maar kunnen ook een gewone bijwerking zijn. Neem bij zulke klachten contact op met je arts.
Weet je dat je overgevoelig bent voor een bepaald antibioticum? Geef dit dan aan ons door. We zetten het in de computer, zodat je in onze apotheek een volgende keer niet per ongeluk hetzelfde antibioticum krijgt.
Overgevoeligheid
Antibiotica uit de groep van tetracyclines kunnen overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld doxycycline en minocycline. Als je in de zon zit terwijl je deze medicijnen gebruikt, kun je flink verbranden. Ook als je normaal nooit verbrandt.
Blijf dan zoveel mogelijk uit de zon en zorg voor extra bescherming: dicht geweven kleding, iets op het hoofd en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Ook bij bewolkt weer, want ook dan is de schadelijke uv-straling aanwezig.
We kunnen voor je uitzoeken of het misschien mogelijk is je aandoening te behandelen met een ander antibioticum dat deze bijwerking niet heeft.