
Duurzaamheid en de apotheek
Op 4 november 2022 is de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend door de Rijksoverheid en vele partijen in Nederland. Doel van dit plan is om de zorg duurzamer en effectiever te maken. In februari 2023 hebben verschillende zorgorganisaties dit plan uitgewerkt, waaronder de brancheorganisatie voor apothekers. Zorgverzekeraar(s) steunt/steunen dit plan en helpen met de kosten. Onze apotheek heeft deze zorg gecontracteerd omdat wij dit belangrijk vinden. Wat jij kunt doen om bij te dragen aan duurzaamheid en wat je merkt van deze campagne in de apotheek, lees je hieronder.

Waarom de Green Deal Duurzame Zorg?
In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Daarnaast is 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik (metalen en mineralen) toe te schrijven aan de zorg. De zorgsector wil ‘groene en klimaat neutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Met duurzame zorg draagt de sector bij aan het beperken van de zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg. Het doel is ook het vergroten van bewustzijn ten aanzien van milieu-aspecten van medicatie bij alle mensen die medicijnen gebruiken
Wat merk je van deze campagne in de apotheek?
-
We hebben digitale en papieren folders over dit onderwerp beschikbaar.
-
In de apotheek vind je berichten op onze tv-schermen over hoe jij kunt helpen.
-
Huisartsen en apothekers gaan samenwerken om meer aandacht te geven aan duurzaamheid; zo kunnen er ook schermen in de wachtkamer van je huisarts komen met informatie.
-
We plaatsen een speciale retour box in de apotheek. Hier kun je medicijnen inleveren die je niet meer gebruikt.
-
We letten op het voorkomen van verspilling van medicijnen. In sommige gevallen geven we minder mee dan de arts voorschrijft en we bespreken of sommige medicatie vervangen kan worden door andere medicatie die minder slecht is voor het milieu met je arts (dit is van toepassing bij bepaalde inhalatoren zoals aerosolen).
-
We besteden aandacht aan het stoppen en afbouwen van medicatie zoals maagbeschermers, antidepressiva, opiaten, benzodiazepines (slaapmiddelen).
-
Verder is er aandacht voor therapietrouw: gebruik volgens het voorschrift van de arts.
-
En aandacht voor leefstijlinterventies.
Wat kun jij doen?
- Breng je overgebleven medicijnen terug naar de apotheek in plaats van in de vuilnisbak of door het toilet, als je medicijnen niet meer nodig hebt. Zo komen deze medicijnen niet in het milieu terecht.
- Maak je therapie af. Het is belangrijk om bijvoorbeeld een antibioticakuur af te maken. Dit voorkomt niet alleen verspilling, het helpt ook bij de juiste werking.
Samen maken we de zorg duurzamer!
Met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat medicijnresten niet in de natuur belanden en dat we verspilling tegengaan. Vraag ons om meer informatie over wat jij kunt doen.