Griep

Griep

Virus en bacterie
Besmetting voorkomen Griep Virusremmers Paracetamol Griepprik

Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Je kunt plotseling ziek worden en krijgt vaak last van koorts, spierpijn, hoesten, niezen of keelpijn. Griep is besmettelijk, vooral in de wintermaanden. Meestal gaat het vanzelf over, maar sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van griep, zoals mensen met een zwakke afweer, ouderen en mensen met chronische ziekten.

Griep

Wat kun je doen bij griep?

Bij griep is het belangrijk om veel te drinken, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Denk aan water of thee. Dit is extra belangrijk omdat je bij koorts veel zweet en daardoor vocht verliest. Rust is ook belangrijk, maar je hoeft niet constant in bed te blijven. Beweeg af en toe, bijvoorbeeld een paar keer per dag even lopen, om je spieren soepel te houden en trombose te voorkomen. Vermijd zware inspanning, zoals sporten, totdat je koorts weg is en je je beter voelt.

Als je griep hebt, probeer dan te voorkomen dat je anderen besmet. Was je handen vaak met water en zeep, nies of hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Gooi de zakdoekjes na gebruik meteen weg.

Griep voorkomen

Een van de beste manieren om griep te voorkomen, is door de jaarlijkse griepprik (influenzavaccin) te halen. Dit vaccin helpt je lichaam om antistoffen aan te maken tegen het griepvirus. Vooral mensen met een hoger risico op complicaties wordt aangeraden om de griepprik te nemen.

Bij griep is rust, voldoende drinken en het gebruik van paracetamol vaak voldoende om snel weer beter te worden. Virusremmers kunnen in ernstige gevallen helpen, maar de meeste mensen genezen vanzelf binnen enkele dagen.

Welke medicijnen kun je gebruiken?

Paracetamol is het meest gebruikte medicijn bij griep. Het werkt koortsverlagend en helpt tegen hoofdpijn en spierpijn. Het is veilig en effectief. Als je klachten hebt, kun je 4 keer per dag paracetamol nemen. Soms wordt paracetamol gecombineerd met andere stoffen, zoals coffeïne, maar dit kan je beter vermijden voor het slapen gaan.

Er zijn ook ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen of naproxen. Deze medicijnen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Ze kunnen echter bijwerkingen hebben, zoals maagklachten, en worden daarom niet aanbevolen voor iedereen.

  1. Paracetamol

    Paracetamol is een veelgebruikt medicijn dat pijn verlicht en koorts verlaagt. Bij klachten zoals hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol een van de veiligste keuzes.

  2. Paracetamol in combinatie met andere middelen

    Paracetamol wordt soms gecombineerd met andere stoffen, zoals coffeïne. Coffeïne kan het pijnstillende effect versterken en werkt opwekkend, waardoor het beter is om deze combinatie niet vlak voor het slapengaan te nemen. Paracetamol wordt ook soms gecombineerd met andere pijnstillers zoals propyfenazon of codeïne, of met vitamine C, al voegt dat laatste weinig toe aan de werking.

  3. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)

    Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verlichten pijn, verlagen koorts en verminderen ontstekingen. Voorbeelden hiervan zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen. Deze middelen zijn doeltreffend, maar kunnen bijwerkingen hebben, zoals maagklachten.

  4. Influenzavaccin

    Het influenzavaccin, beter bekend als de griepprik, bevat kleine hoeveelheden van het griepvirus. Dit zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Als je later besmet raakt met het influenzavirus, kunnen de antistoffen het virus bestrijden. Hierdoor krijg je minder of helemaal geen klachten door de griep.

  5. Antivirale medicijnen

    Antivirale medicijnen kunnen de groei van zowel type A- als type B-griepvirussen remmen. Deze middelen verlichten de symptomen van griep en kunnen de ziekteduur met ongeveer anderhalve dag verkorten. Bovendien kunnen antivirale medicijnen voorkomen dat je griep krijgt na contact met iemand die besmet is. Voorbeelden zijn oseltamivir en zanamivir.

  6. Echinacea

    Echinacea is een kruidenmiddel dat al lang wordt gebruikt om de weerstand te verbeteren bij griep. Het effect van echinacea is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Wat zijn virusremmers?

In sommige gevallen kan de arts virusremmers voorschrijven, zoals oseltamivir of zanamivir. Deze medicijnen kunnen de duur van de griep met ongeveer één dag verkorten en de kans op ernstige complicaties verkleinen. Virusremmers werken het beste als ze binnen 48 uur na het ontstaan van de eerste klachten worden ingenomen. Ze worden vooral voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op ernstige griepklachten, zoals ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte afweer.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

De meeste mensen genezen vanzelf van de griep. Neem echter contact op met de huisarts als je benauwd bent, je steeds zieker voelt, suf bent of moeite hebt met ademhalen. Ook als je een zwakke afweer hebt door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie, is het belangrijk om de huisarts te raadplegen. Bij kinderen is het verstandig om de huisarts te bellen als ze erg ziek zijn of een chronische aandoening hebben.

Bronnen en links

Gerelateerde artikelen

Lees ook