Zonneallergie
Wel eens last gehad van rode, jeukende bultjes of vlekjes op je huid na een dag in de zon? Dan zou je een zonneallergie kunnen hebben. Bij een zonneallergie reageert je huid overgevoelig op zonlicht, wat zorgt voor vervelende huidklachten zoals jeuk en rode vlekken. Deze klachten kunnen voor veel ongemak zorgen, vooral in de zonnige maanden. Hieronder leggen we uit wat zonneallergie is, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid op ultraviolette (uv-) straling, die aanwezig is in zonlicht en in het licht van een zonnebank. Als je huid overgevoelig is voor uv-straling, kunnen er enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon rode bultjes, vlekjes of zelfs blaasjes ontstaan. Dit gebeurt alleen op de delen van de huid die aan het zonlicht zijn blootgesteld.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor zonneallergie dan anderen. Mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen hebben bijvoorbeeld een groter risico. Ook komt het vaak voor bij mensen die in het voorjaar plotseling veel in de zon zijn, zoals tijdens een vakantie naar een zonnige bestemming.
Wat merk je bij zonneallergie?
Zonneallergie kan zich op verschillende manieren uiten. Dit zijn de belangrijkste symptomen:
- Rode, jeukende bultjes of blaasjes op de huid.
- Vlekjes die vooral op de huid verschijnen die in de zon is geweest, zoals je armen, nek of gezicht.
- Jeuk die soms erg vervelend kan zijn.
- De plekjes verschijnen meestal enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon.
Sommige mensen krijgen de bultjes vooral op de oren. Dit wordt 'lente-oren' genoemd, omdat het vaak in het voorjaar voorkomt. Vooral jonge jongens hebben hier soms last van.
Hoe ontstaat zonneallergie?
Zonneallergie ontstaat door overgevoeligheid voor uv-straling in zonlicht. Deze gevoeligheid kan zomaar opeens optreden, zelfs als je eerder nooit problemen met de zon hebt gehad. Meestal gebeurt het als je huid nog niet gewend is aan zonlicht, bijvoorbeeld in de lente of na een lange winter.
Daarnaast kunnen bepaalde stoffen je huid extra gevoelig maken voor de zon. Voorbeelden hiervan zijn planten zoals berenklauw, parfums met ingrediënten zoals muskus of sandelhout, en bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Als je stopt met het gebruik van deze stoffen, verdwijnt de allergische reactie vaak vanzelf.
Wat kun je doen om zonneallergie te voorkomen?
Gelukkig kun je zelf veel doen om een nieuwe uitbraak van zonneallergie te voorkomen. Het is belangrijk om je huid langzaam te laten wennen aan het zonlicht en om je goed te beschermen tegen uv-straling. Hier zijn enkele tips:
- Laat je huid wennen aan de zon: Begin bijvoorbeeld met slechts 20 minuten per dag in de zon en bouw dit langzaam op. Dit helpt je huid om beter met zonlicht om te gaan.
- Vermijd de zon op het heetst van de dag: De zon is het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Probeer tijdens deze uren de schaduw op te zoeken of beschermende kleding te dragen.
- Bescherm je huid met kleding: Bedek je huid met lange mouwen, een hoed of een pet om directe blootstelling te voorkomen.
- Gebruik een zonnebrandcrème: Kies voor een crème met een beschermingsfactor (SPF) van minimaal 30, en smeer deze royaal op de huid, 15 minuten voordat je de zon in gaat. Vergeet niet om elke twee uur opnieuw in te smeren, en na het zwemmen of zweten.
Wat kun je doen als je al bultjes hebt?
Als je ondanks voorzorgsmaatregelen toch last krijgt van bultjes of jeuk na blootstelling aan de zon, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
- Blijf uit de zon: Zorg ervoor dat je huid niet opnieuw wordt blootgesteld aan de zon totdat de bultjes zijn verdwenen.
Gebruik een verkoelende crème of gel: Je kunt een gel of crème met bijvoorbeeld levomenthol gebruiken om de jeuk te verzachten. Deze kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.
Levomenthol tegen de jeuk
Levomenthol is een verkoelende stof die helpt om de jeuk te verminderen. Het is zowel vrij verkrijgbaar als op recept verkrijgbaar in de vorm van crèmes of gels. Het zorgt voor een verkoelend effect op de huid, wat helpt om de jeukdragelijker te maken.Raadpleeg de huisarts voor extra hulp: Als je veel last hebt van de jeuk, kan de huisarts je een sterkere crème voorschrijven. Soms schrijft de huisarts corticosteroïden of in ernstige gevallen zelfs prednison voor.
Corticosteroïdcrème voor ontstekingen
Als de huiduitslag ernstiger is, kan de huisarts een corticosteroïdcrème voorschrijven. Deze crème helpt om de ontstekingsreactie in de huid te verminderen en de jeuk te verlichten. Corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie, waardoor de huid sneller herstelt. Deze crème is alleen op recept verkrijgbaar en wordt meestal maar kort gebruikt, maximaal een week.Prednisolon bij ernstige klachten
In uitzonderlijke gevallen, als de klachten erg heftig zijn, kan de huisarts prednisolon voorschrijven. Dit is een ontstekingsremmend medicijn dat in pilvorm wordt ingenomen. Prednisolon onderdrukt de ontsteking en verlicht de jeuk. Dit medicijn wordt meestal maar voor korte tijd voorgeschreven vanwege mogelijke bijwerkingen zoals maagklachten. Ook prednisolon is alleen op recept verkrijgbaar.
Wat kunnen wij voor je doen?
Bij een zonneallergie kunnen we je in de apotheek goed helpen met advies en producten. We bieden verkoelende gels en crèmes aan zoals hierboven vermeld, met levomenthol, die je zonder recept kunt kopen om de jeuk te verlichten. Ook kunnen we je helpen met het kiezen van de juiste zonnebrandcrème, zodat je goed beschermd de zon in kunt.
Als de klachten na een week niet minder zijn geworden of als je ernstige symptomen hebt zoals koorts of pijn, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Soms kan de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verdere behandeling, zoals lichttherapie. Hierbij wordt de huid geleidelijk aan blootgesteld aan uv-licht, zodat je minder gevoelig wordt voor zonlicht.
Bronnen en links
Gerelateerde artikelen
Lees ook