Epilepsie
Jaarlijks krijgen meer dan 6.000 mensen de diagnose epilepsie. Epilepsie wordt ook wel omschreven als kortsluiting in de hersenen. Als je nieuwe medicatie hebt gekregen en deze is niet door onze apotheken verstrekt, geef dit dan direct aan ons door! Zo voorkomen we gezondheidsschade of ongemak. En we kunnen zo controleren of het geneesmiddel optimaal werkt.
Veiligheid
Medicatiebewaking bij epilepsie is van groot belang. Dit heeft te maken met de vele wisselwerkingen tussen epilepsiemedicijnen en overige medicijnen. Je dossier houden we graag zo compleet mogelijk. Op basis daarvan bewaken wij je medicatie.
Wat is epilepsie eigenlijk?
Epilepsie ziet er bij iedereen anders uit. In onze hersenen praten miljarden hersencellen met elkaar. Dat doen ze via elektrische pulsjes. Daardoor kunnen we lopen, praten, denken, zien. Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen. Door die ‘kortsluiting’ heb je even geen controle meer over jouw lichaam. Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen. Je kunt ook alleen een vreemde tinteling voelen, niet uit je woorden komen of even voor je uit staren.
Verschillende soorten medicijnen
Medicijnen kunnen aanvallen meestal onderdrukken. Medicijnen kunnen epilepsie niet genezen. Het kan een tijdje duren voordat duidelijk is welke medicijnen bij je het beste (samen)werken en welke hoeveelheid (dosis) medicijnen nodig is.
- Anti-epileptica beïnvloeden de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Hierdoor treden epilepsieaanvallen minder vaak op en zijn ze minder heftig.
- Benzodiazepinen beïnvloeden prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Ze worden daarom gebruikt om epileptische aanvallen te stoppen.
- Acetazolamide blijkt bij sommige vormen van epilepsie de spierkrampen te kunnen voorkomen. Het wordt gebruikt als andere medicijnen tegen epilepsie niet of onvoldoende werken.
- Verapamil beïnvloedt prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen oproepen. Het wordt gebruikt bij het syndroom van Dravet, een ernstige vorm van epilepsie bij jonge kinderen.
- Chloralhydraat wordt soms gebruikt bij mensen in de laatste levensfase (in de terminale zorg) met epileptische aanvallen. Chloralhydraat kan een epilepsieaanval stoppen.
- Tot slot kan de arts cannabis voorschrijven. Hoe cannabis precies werkt bij epilepsie is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.
Bijwerkingen en interactie
Wij bewaken of je je medicijnen veilig kunt combineren! Volg daarom onze tips:
- Zorg dat wij een actueel overzicht hebben van jouw medicatiegebruik.
Anti-epileptica geven erg vaak bijwerkingen zoals duizeligheid, problemen met de coördinatie en slaperigheid. Ook hoofdpijn, een droge mond en problemen met het zicht (accommodatie, kleurwaarneming, dubbelzien) komen vaak voor. Soms geven anti-epileptica diarree, misselijkheid en obstipatie, en neurologische klachten. Medicijnen die een interactie geven zijn onder meer antibiotica, de pil en antidepressiva. Geef wijzigingen in je medicijngebruik altijd aan ons door.
- Betrek je medicijnen altijd bij één apotheek.
Zo kunnen wij controleren of en welke interacties er kunnen optreden.
Epilepsie tijdens de borstvoedingsperiode
Wil je borstvoeding geven en gebruik je middelen tegen epilepsie? Het is verstandig eerst met ons hierover contact op te nemen. Afhankelijk van het soort medicatie dat je gebruikt kun je borstvoeding geven. Als het nodig is nemen wij, op jouw verzoek, ook contact met je arts hierover op.
Anticonceptiepil en epilepsie
Hoe vervelend: de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil wordt verminderd als je bepaalde anti-epileptica gebruikt. Dit zijn onder meer carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, topimaraat, en primidon. De medicijnen valproinezuur, levetiracetam, gabapentine, en pregabaline hebben geen negatieve invloed op de effectiviteit van de pil.
Wat is dan het alternatief? In overleg met je huisarts kun je kiezen voor een koperspiraaltje, een hormoonspiraal of prikpil (eens per tien weken in plaats van twaalf weken!). Heb je vragen? Stel ze ons!
Sporten en epilepsie
Aanvallen tijdens het sporten komen relatief weinig voor. Maar het is natuurlijk verstandig om een goede risico-inschatting te maken. Wat kan wel en welk risico kun je beter niet lopen? De stichting epilepsie.nl heeft een hele duidelijke brochure ‘epilepsie en sport’ uitgebracht.
Geneesmiddelen en sport hebben ook een link. Een aantal epilepsiemiddelen kan immers het reactievermogen beïnvloeden. Dit is bijvoorbeeld relevant bij balsporten of andere sporten waar reactievermogen van belang is.
Rijbewijs
Als je epilepsie hebt en een rijbewijs hebt, mag je alleen rijden als je al een poos geen aanval hebt gehad. Na een eerste epileptische aanval mag je een half jaar niet rijden. Als je meerdere epileptische aanvallen hebt gehad, moet je eerst een jaar aanvalsvrij zijn voordat je weer mag rijden. Dat kan een grote impact hebben. Juist medicijngebruik is een van de factoren die kunnen zorgen dat een aanval wordt voorkomen. Neem contact met ons op als je start met andere medicijnen. Wij controleren of ze samen kunnen worden gebruikt.
Op vakantie?
Ga je binnenkort op reis? Neem dan een medicijnpaspoort mee. Kijk op deze website hoe je dit snel kunt aanvragen.